Psalm 131 Nederlands

Psalm 131:2

Nee, ik ben stil geworden, ik heb mijn ziel tot rust gebracht.

Als een kind, de borst ontwend, stil op de arm van zijn moeder,

zo is mijn ziel in mij.

Toelichting op het kunstwerk

Psalm 131 hoort bij een serie bedevaartsliederen, en in deze psalm is plaats voor verstilling, berusting. Bij de Levende is er rust, verzadiging, hoop! Hier verschijnt de delicate en tedere intimiteit die er bestaat tussen moeder en kind, een pasgeborene die slaapt in de armen van zijn moeder na gevoed te zijn. Het betreft – zoals het Hebreeuwse woord gamul aangeeft – een reeds gespeend kind, dat zich bewust vastgrijpt aan zijn moeder. Het is dus een bewust en niet puur biologische intimiteit. Daarom zingt de psalmist: “De stormen zijn bedaard in mij en vredig is mijn geest. Zoals een kind op moeders schoot, zo veilig voel ik mij”. – Jedi Noordegraaf

Waar kom jij tot rust?

In ons leven kunnen we op een gezonde manier bewegen tussen inspanning en ontspanning. We zien in Arnhem helaas ook dat mensen zo maar overwerkt of burn-out raken. Drukke bezigheden en verantwoordelijkheden hebben zich opgestapeld en plotseling is de koek op. Ontspanning van geest en lijf is nodig, maar dan niet altijd even makkelijk terug te vinden. Daarom is het goed om tijdig na te denken over deze vraag: Zijn er momenten of plekken waar jij echt tot rust komt?

Psalm 131

Een pelgrimslied van David.

HEER, niet trots is mijn hart,

niet hoogmoedig mijn blik,

ik zoek niet wat te groot is voor mij

en te hoog gegrepen.

Nee, ik ben stil geworden,

ik heb mijn ziel tot rust gebracht.

Als een kind op de arm van zijn moeder,

als een kind is mijn ziel in mij.

Israël, hoop op de HEER,

van nu tot in eeuwigheid.

Naar het overzicht

De werken van Jedi Noordegraaf zijn te koop via de webshop van www.studiovandaar.nl

© 2024 Koepelkerk - Disclaimer - Privacybeleid - ANBI verklaring
Website realisatie: Pixel Creation