Psalm 25 Nederlands

Psalm 25:4-5

Maak mij, Heer, met Uw wegen vertrouwd,

leer mij Uw paden te gaan.

Wijs mij de weg van Uw waarheid en onderricht mij,

want U bent de God die mij redt,

op U blijf ik hopen, elke dag weer.

Toelichting op het kunstwerk

Wezenlijk als thema van deze psalm is alles wat met ‘weg’ en ‘leiding’ te maken heeft. De Heer is bij uitstek de gids om ons op de juiste weg te brengen, alsook terug te brengen. Jezus is de weg, de waarheid en het leven. 

Het is ook een psalm van de hoop; een adventspsalm. We trekken samen op en leven gericht op de komst van de Messiaanse koning en op de vervulling die Hij brengt; een koningschap van gerechtigheid en vrede, voor de armen het eerst. – Jedi Noordegraaf

Wat wil jij heel graag afleren?

Soms loop je op een paadje dat je goed kent maar waar je je toch niet helemaal goed voelt. Op zoek naar de zin van het leven, om het goede te doen, kun je dan zomaar verdwalen. Zie je door de bomen het bos nog wel? Voor zinzoekers is in het christelijk geloof veel spiritualiteit en zin te ontdekken. Als mensen van de kerk, als leerlingen van onze God, ontdekken we steeds weer dat goed opletten nodig is. Zijn we nog bij de les? Is er nog iets aan trots of koppigheid in onszelf te ontmaskeren? Telkens wanneer wij ons leerbaar opgesteld hebben, en toegegeven hebben dat wij het niet weten, groeit het vertrouwen. Daarom bij deze psalm de man-bijt-hond-vraag: wat wilt u, wat wil jij, heel graag afleren?

Psalm 25

Van David.

Naar U, HEER, gaat mijn verlangen uit,

mijn God, op U vertrouw ik, maak mij niet te schande,

laat mijn vijanden niet triomferen.

Zij die op U hopen worden niet beschaamd,

beschaamd worden zij die U achteloos verraden.

Maak mij, HEER, met uw wegen vertrouwd,

leer mij uw paden te gaan.

Wijs mij de weg van uw waarheid en onderricht mij,

want U bent de God die mij redt,

op U blijf ik hopen, elke dag weer.

Denk aan uw barmhartigheid, HEER,

aan uw liefde door de eeuwen heen.

Denk niet aan de zonden uit mijn jeugd,

maar denk met liefde aan mij, HEER,

omwille van uw goedheid.

Goed en rechtvaardig is de HEER:

Hij wijst zondaars de weg,

wie nederig zijn leidt Hij in het rechte spoor,

Hij leert hun zijn paden te gaan.

Liefde en trouw zijn de weg van de HEER

voor wie de wetten van zijn verbond onderhouden.

Vergeef mij, HEER, mijn grote schuld,

omwille van uw naam.

Aan wie in ontzag voor Hem leven,

leert de HEER de rechte weg te kiezen.

Hun leven verloopt in voorspoed

en hun kinderen zullen het land bezitten.

De HEER is een vriend van wie Hem vrezen,

Hij maakt hen vertrouwd met zijn verbond.

Ik houd mijn oog gericht op de HEER,

Hij bevrijdt mijn voeten uit het net.

Keer u tot mij en wees mij genadig,

ik ben alleen en ellendig.

Mijn hart is vol van angst,

bevrijd mij uit mijn benauwenis.

Zie mij in mijn nood, in mijn ellende,

vergeef mij al mijn zonden.

Zie met hoevelen mijn vijanden zijn,

hoe ze mij dodelijk haten.

Behoed mij en bevrijd mij,

maak mij niet te schande, want ik schuil bij U.

Onschuld en oprechtheid mogen mij bewaren,

op U is mijn hoop gevestigd.

God, verlos Israël,

verlos het van al zijn angsten.

Naar het overzicht

De werken van Jedi Noordegraaf zijn te koop via de webshop van www.studiovandaar.nl

 

© 2024 Koepelkerk - Disclaimer - Privacybeleid - ANBI verklaring
Website realisatie: Pixel Creation